Nieuws & Pers

Interview met Jan Jansen voor de Edesche Concertzaal, mei 2015

JJ

Jan Jansen bespeelt het orgel van de Grote of Sint-Maartenkerk te Hallum.

“Om de overplaatsing en restauratie van het Van Gruisenorgel vanuit Harlingen naar de Oude Kerk te Soest te helpen financieren, nam organist Jan Jansen een cd op in de Sint-Maartenskerk te Hallum.
Daar staat een instrument van dezelfde bouwer, uit hetzelfde bouwjaar!
Mooi dat we als stard van deze cd een transcriptie van een onbekend barokconcerto horen: het Concerto “La Folia” -een bekend thema in de 17e eeuw- van Corelli.
Het werk is een fraaie variatiereeks waarin we horen dat Van Gruisen met beide benen nog in de barokke klankwereld stond, al hoor je in de Fluit Traver de galante tijd al aankomen.
Het spel van Jansen in robuust en de registraties zijn uitstekend op het instrument aangepast, met een prachtig toucher, goed passend bij het orgel.”
GERBEN MOURIK
Reformatorisch Dagblad december 2014

JJ

“Jan Jansen is naar Hallum getogen, omdat daar ook een prachtig Van Gruisen-orgel staat. Hij heeft hier een voortreffelijke cd opgenomen met werken van Corelli (1653-1713), Händel (1685-1759), Bach (1685-1750), Carl Ph.Em. Bach (1717-1788) en Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847).
Jansen speelt voortreffelijk en zeer muzikaal en het orgel is een schitterend instrument, dat verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en pedaal in totaal 26 stemmen telt. Een waarlijk vorstelijke cd met een uiterst fraai en goed verzorgd tekstboekje.
Een cd die ik, ook vanwege het goede doel, graag royaal in de belangstelling aanbeveel.
M. SEIJBEL
De Waarheidsvriend november 2014

Jan Jansen bespeelt het orgel van de Grote of Sint-Maartenkerk te Hallum; STH Records (1414822); €20,-;bestellen via Orgelfonds Oude Kerk Soest: www.orgelfonds-oudekerk-soest.nl

JJ

Jan Jansen nam op 14 en 15 mei afscheid als organist van de Utrechtse Dom. Op die datum kwam ook de cd uit met de Triosonates van Bach. Op orgelnieuws.nl vindt u een bespreking van deze ‘kleurrijke en virtuoze registratie’ die door de recensent wordt gelauwerd met twee keer vijf sterren!

“Een vrolijke zwanenzang. De laatste opname van Jan Jansen als Domorganist. Na het indrukwekkende recital met Bach, Franck, Saint-Saëns en Alain en de minstens zo indrukwekkende vertolking van Bachs Leipziger Choräle nu diens Sonates.
Ondanks dat de Sonates bij Jansen ritmisch staan als … de Dom, verwordt de strakke cadans nergens tot naaimachineritmiek, zoals je dat bij een aantal Engelse opnamen kunt horen.
De opname is evenals de vorige platen uit de Dom gestoken scherp en voldoende ruimtelijk. De cover houdt gelijke tred met de hoge standaard van de gehele plaat”.
ARJEN VAN KRALINGEN
Orgelnieuws.nl mei 2011

JJ

“En wat het kistorgel betreft, daar zit een geweldig gedreven organist achter die Sinfonia optilt.
Nog nooit heb ik een kistorgeltje zó bevlogen horen soleren bij de aria `Komm, süsses Kreuz’.
Jan Jansen maakt het orgel het centrum, de bodem van het orkest zonder opdringerigheid”.
LIDY VAN DER SPEK
Pieterskerk, Leiden april 2011

JJ

“Domorganist Jan Jansen nam op zijn orgel in de Domkerk te Utrecht een programma op met louter grote werken. Hij gaat van start met de driedelige Fantasia in G-Dur van Johann Sebastian Bach. Een interpretatie uit één stuk!
De derde ”Fantaisie” van Camille Saint-Saens is zo’n werk dat, als je het te langzaam speelt, vermoeiend werkt. Zo niet bij Jansen: van begin tot eind word je meegenomen in een caleido­scoop van registraties en sferen.
Het slotwerk wordt gevormd door de ”Trois Danses” van Jehan Alain. Het vertalen van Alains –soms exotische– regis­traties zal de organist soms hoofdbrekens gekost hebben, maar deze drie dansen komen prachtig uit de verf. Ritmisch wordt de eerste dans (vreugde) exact, maar wel met een zekere vrijheid neergezet. Het tweede deel (rouw) laat nog eens horen hoe mooi de grondstemmen van het orgel zijn. Waarna het laatste deel (strijd) een spectaculair einde vormt van dit prachtige programma.”
GERBEN MOURIK
Reformatorisch Dagblad april 2010

theme by teslathemes
©janjansenorganist 2016